понеділок, 31 липня 2023 р.

Мелодія серця України: Мирослав СКОРИК

Новий аудіоподкаст присвячений видатному композитору, Герою України Мирославу Скорику, якому у липні цього року мало виповнитися 85 років.

Мирослав Скорик є чи не найвідомішим у світі сучасним українським композитором. 

Його щемлива "Мелодія ля-мінор", екстравагантний "Гуцульський триптих", грайлива "Не топчіть конвалій", романтична "Намалюй мені ніч", фундаментальний "Мойсей" входять до репертуару найвідоміших музичних колективів.

 

 

 

Розповідає музикознавець Ганна Приходько

 

 

Мирослав Михайлович Скорик - внучатий небіж Соломії Крушельницької, як, власне, і відкрила музичний талант маленького Мирослава.

Незважаючи на те, що сім’я була репресована і заслана до Сибіру, Мирослав Скорик зумів отримати музичну освіту, а згодом поступив до Львівської консерваторії.

Скорик одним із перших почав популяризувати джазову музику в СРСР, а написана ним пісня "Не топчіть конвалій" стала першим твістом не тільки в Україні, але й по всьому СРСР.

У 1964 році Мирослав Скорик створює музику до кінострічки Сергія Параджанова "Тіні забутих предків" і стає відомим на всю країну.

Найвідоміша його "Мелодія ля-мінор" написана до фільму "Високий перевал" на прохання кінорежисера Володимира Денисенка написати таку музику до кінострічки, яка могла б "розказати" глядачеві те, чого не можна показати.

Ця композиція вважається у світі уособленням зраненої і ніжної душі України; вона перекладена для різних інструментів - від бандури до флейти та оркестрових аранжувань.


Немає коментарів:

Дописати коментар