середа, 27 вересня 2023 р.

Бібліотекар у стилі маньєризму: Джузепе Арчімбольдо

 30 вересня - Всеукраїнський день бібліотек

У 1565 році італійський художник Джузепе Арчімбольдо пише картину "Бібліотекар", яка вважається тріумфом абстрактного мистецтва 16 століття.

Глядач, дивлячись на це полотно, спочатку бачить стос книжок, розкладених химерним чином. Але поступово ви розумієте, що це людина, яка просто розчинилася у своїй роботі.

 

 

 

 

 

Вважається, що кожна професія залишає незабутній відбиток на характері та зовнішності людини. Але ця людина не просто ввібрала в себе риси професії, а й стала невід'ємною її частиною, частиною бібліотеки — книгами, за якими він стежив і доглядав. Можливо, книги різних форм і кольорів, з яких він складається, були прочитані, і прийняті їм настільки, що вони його поглинули цілком.

Джузепе Арчімбольдо - новатор своєї епохи, який підняв завісу часу і заглянув у майбутнє, передбачив появу сюрреалізму.

Як і за часів художника, всі роботи вражають глядачів своїми новаторськими задумами та химерними формами. Становлення Арчімбольдо як художника пов'язане з роботами Гауденціо Феррарі і Леонардо да Вінчі.

Можна також припустити, що це просто портрет-карикатура, метаморфоза, яку автор створював граючи. Але саме ці метаморфози у XX столітті дали життя таким напрямам у мистецтві як сюрреалізм, символізм, авангардизм та багато інших; дали джерело натхнення багатьом художникам, зокрема, Сальвадору Далі та Максу Ернсту.

До цього дня публіка, мистецтвознавці та фахівці б'ються над незбагненними загадками його живопису.
 

 За джерелами Інтернет

Немає коментарів:

Дописати коментар