понеділок, 29 вересня 2014 р.

Таланти, відгукніться!!!



Нещодавно в «Агенції промоції «Суми» відбулася прес-конференція з нагоди початку обласного літературного конкурсу для творчої молоді Сумщини «Орфей – 2014»

 



Оскільки все, що пов'язано із літературним життям рідного краю має першорядне значення для нашої бібліотеки, заступник директора Сумської ЦБС Мартюшова О.В. разом із нашою бібліотечною журналісткою Наталією Устименко, відвідали захід...

Отже, у презентації взяли участь: Сергій П’ятаченко – керівник проекту, поет,   науковець і громадський діяч; молоді письменники: Ольга Бражник, Максим Едель, Ольга Бєляєва, Аркадій Поважний, Анастасія Котляр та ін. 

Сергій П’ятаченко звернув увагу присутніх на те, що проект допомагає авторам знаходити себе і читачів, а також покращує літературний процес Сумщини.

Молоді автори висловлювали свої враження від конкурсу і читали нові твори.

Першою взяла слово Ольга Бєляєва (вона вже 14 років у «Орфеї») і наголосила на тому, що кожному Поетові притаманне Передчуття (тобто справжній митець має  брати участь у житті свого народу, розуміти його, відчувати, вдосконалювати…).

Далі Аркадій Поважний (15 років у «Орфеї»)  розповів, що саме в «Орфеї» була опублікована його перша збірка. А його мала проза перетворилася на велику – декілька ранніх оповідань об’єдналися у роман (ще не закінчений) «Привидів не буває».

Поетеса Ольга Бражник,  нещодавно повернувшись  зі Львовського форуму видавців, була переповнена враженнями від нього, поділилась ними зі слухачами та висловила переконання, що «Орфей» має великі перспективи на книжковому форумі. І хоча Ольга до колективних збірників ставиться негативно, але «Орфей» поважає, одного разу друкувалася в ньому і планує ще…

Далі зі своїми віршами виступали Максим Едель, Володимир Щербань, Даша Майборода та Вікторія Калашникова.

Наприкінці Сергій П’ятаченко запросив молодь брати участь у конкурсі, незважаючи на тяжкі часи. Бо література – це теж політика, гарна її сторона – розвиток української мови, свідомості, культури…

  • ДЛЯ ДОВІДКИ
Конкурс проводиться Сумською міською молодіжною громадською організацією «Мистецька студія  «Орфей» (цьогоріч вона стала одним з переможців обласного конкурсу проектів, розроблених громадськими організаціями у сфері роботи з дітьми та молоддю) за підтримки управління молоді та спорту Сумської облдержадміністрації. Починаючи з 2001-го року це творче змагання проводиться щорічно. Твори переможців публікуються у альманасі «Орфей» (у нашій бібліотеці він також є). За період свого існування «Орфей» надрукував на своїх сторінках твори близько 150 молодих авторів, деякі з них здобули визнання не лише в Сумах, а й у країні. Ілюструє видання теж сумська молодь.

До конкурсу запрошуються молоді люди, життя яких пов’язане з Сумщиною. Мова творів – українська, номінацій дві – проза і поезія, жанри і теми – вільні. Вітатимуться твори соціальної тематики і проблематики, які відображатимуть сьогодення України. Головне - мистецький рівень. Свої твори (добірку віршів – до 10 – або одне оповідання чи уривок з повісті або роману), коротку біографію і фото молоді автори можуть надсилати до 15 жовтня за адресою: Orpheus@i.ua


Немає коментарів:

Дописати коментар