неділю, 7 вересня 2014 р.

Історичне досьє

Kим був "батька Мaxнo" y pеaльнoму житті? 

Радимо прочитати :) 



Савченко В. Махно (Серія "Історичне досьє") - Х.: Фоліо, 2005. - 415 с. 

Є історичні постаті, до яких інтерес з часом тільки зростає. До таких людей можна віднести Нестора Івановича Махна. Про нього останнім часом написано кілька цікавих книг, статей. Одеський історик Віктор Савченко намагається розібратись, ким був насправді Нестор Махно, якого в радянські часи називали бандитом, а зараз порівнюють з Робін Гудом, Спартаком, Че Геварою. 




Деякі прошарки сучасної молоді в Європі і в Україні захоплюються цією величною історичною фігурою.

Справді, Нестор Махно - видатна особистість, лідер анархістського руху на півдні України у 20 роках ХХ сторіччя. Він був виходцем з найбіднішого суспільного класу - з селянства, ала зміг в свої 29 років створити в Гуляйполі Запорізької області унікальне анархічне суспільство - трудову федерацію. Ця республіка мала 100-тисячну армію, яка під керівництвом Н. Махна воювала і з "білими", і з "червоними". 

"Трудова федерація" Махна проіснувала 100 днів. Це була одна з багаточисельних спроб в історії України створити самостійну українську державність. До речі, відомо, що Н. Махно цікавився історією українського козацтва і дещо в нього запозичив. Відомо, він зустрічався з директором Катеринославського історичного музею Дмитром Яворницьким, який збирав зброю, перекази, легенди про запорізьких козаків. Махно, продовжив традицію козацької вольності, яка завжди жила в українському народі.

Книгонаркоман

Немає коментарів:

Дописати коментар