четвер, 19 лютого 2015 р.

Бібліотечні "Посиденьки"


«Я, может, только жизнь начинаю — на пенсию выхожу!»
Почтальон Печкин :))

 

 



На початку лютого працівниками абонементу для дорослих Центральної міської бібліотеки ім. Т.Г.Шевченка було проведено чергове засідання клубу людей похилого віку "Посиденьки".

2015 рік для "Посиденьок" ювілейний - 15 років від дня заснування (перше засідання відбулося 17 лютого 2000 року). 

Клуб розпочинав свою діяльність як Клуб поважних дам "Посиденьки". А згодом  приєдналася і сильна стать - чиїсь чоловіки, друзі, просто читачі. Тому що їм теж стало тут цікаво.
"У бібліотеку приходило багато пенсіонерів, вони знайомилися, спілкувалися. У нас виникло бажання створити для них клуб... Зустрічаються члени клубу 1 раз у два місяці. Теми вибираємо спільними зусиллями, щось пропонуємо ми, щось - члени клубу", - розповідає завідувачка абонементом ЦГБ ім. Шевченко Антоніна КОЛІЕНКО.
За час існування клубу в ньому встигли обговорити самі різні теми: від гумору й природи до врожаю, блюд з картоплі, романсів і вишивки. Були зустрічі, присвячені вулицям рідного міста, тоді кожний готовив історичний матеріал, приносив фотографії.

Завсідники згадують у клубі молодість, знаходять нових друзів і піднімають один одному настрій:
"В одній із бібліотек-філій працівники мені розповіли про цей клуб, і я прийшла на зустріч...  Мені сподобалося, і вірші мої слухали із задоволенням. Стала ходити, з'явилося багато знайомих, запросила своїх друзів. У клубі я можу висловити свою думку, послухати інших, щоб не сидіти на ослоні... Це свого роду відрада, а ще - привід показати свої прикраси. Куди ж я їх ще надягну?" - Алла ЄФИМЕНКО, постійна відвідувачка клубу
Іноді на засідання клубу запрошуються відомі люди нашого міста. Так, наприклад, у свій час тут були Михайло ЛУШПА, суспільна діячка Лідія ШЕРЕМЕТ, письменник-гуморист Григорій ЕЛИШЕВИЧ.

Після офіційної частини пенсіонери діляться новинами за чаєм, співають караоке, а от про політику, на відміну від їхніх ровесників на лавочках біля під'їзду, говорять дуже мало. Криза теж не є тут темою для розмов: люди, які прожили більш ніж піввіку, воліють обговорювати в клубі добре й вічне. Початок кожної зустрічі, як правило, призначають бібліотекарі.

Це лютневе засідання клубу не обійшло увагою два чудових зимових свята: Стрітення Господнє (15 лютого) і Масляну (16 - 22 лютого). Розуміння значення християнських і народних свят – одне з просвітницьких завдань "Посиденьок".


 

Знати більше не тільки про минуле, а й про сьогодення – це риса, притаманна всім членам клубу. Тому, в окремому інформаційному блоці, було представлено матеріали на актуальні теми: зміни в нарахуванні пенсій, субсидій, оплаті житлово-комунальних послуг, питання з цивільної оборони( розташування сумських бомбосховищ, номери телефонів екстреної допомоги).


Роздинкою зустрічі стала віртуальна подорож. Присутні із задоволенням прийняли участь у відеоекскурсії за темою "Контактна скульптура". Запропонований фільм познайомив з перлинами малої скульптурної форми, так званими  "добрими скульптурами" в різних країнах світу, в Україні і в нашому рідному місті Суми. 


Засідання клубу завершилося на мажорній ноті виступом А.Г.Письменного, який продекламував особисто написані ліричні вірші і професійно заспівав улюблені українські пісні.

Отже, шановні відвідувачі блогу!

Якщо Ви поважного віку та маєте багато вільного часу, набридло сидіти вдома та прагнете спілкування - Вам просто необхідно завітати до нашого клубу "Посиденьки"! ЧЕКАЄМО НА ВАС!

Алла Білокур,
абонемент для дорослих ЦМБ ім. Т. Шевченка

Джерело: Карпенко Ю. Клуб за тех, кому за...: некоторым сумским пенсионерам кризис нипочем //
Панорама. - 2009. - №23 (3-10 июня). -  С. А6.

Немає коментарів:

Дописати коментар