середу, 4 лютого 2015 р.

Жити повним життям

Це книги для жінок, яким за …, які розуміють що таке життя
і в чому його сенс, а може ще й не зрозуміли…
Тоді неодмінно прочитайте Вдовиченко

 

Радимо прочитати :)

Вдовиченко Г. Пів’яблука. Х., Книжковий клуб. 2013.- 208 с.
Вдовиченко Г. Інші пів’яблука. Х., Книжковий клуб. 2013.- 256 с. 




Дебютні романи заст. головного редактора львівської газети «Високий замок» Галини Вдовиченко написані з перервою у 5 років і відзначені «Коронацією слова». Це книги для жінок, яким за … , які розуміють що таке життя і в чому його сенс, а може ще й не зрозуміли… Тоді неодмінно прочитайте Вдовиченко. 

Якщо у вас під осінь життя залишилось кілька справжніх подруг з далекої молодості - ви вже маєте почуватись багатими і щасливими! 

Чотири подруги - редактор журналу «Цікаво жити» Галина, дизайнер одягу Ірина, коректор Магда та телеведуча Луїза –– головні героїні роману, такі різні і такі близькі. Вони завжди співпереживають, допомагають одна одній у скруті, або спільно переміряють один із гардеробів, щоб неодмінно обмінятись; або роблять раптову вилазку в секонд-хенд; або спільно складають Кодекс правил Молодої Жінки Невизначеного Віку і т.п. Неквапливі прогулянки Львовом, відвідування запашних кав’ярень, приміряння авторських суконь та сумочок-торбинок – неодмінні атрибути жіночого спілкування.

Легке читання для спочинку душі, легка і виразна мова, нескладний сюжет… Але для тих, кому цього замало, Г.Вдовиченко вводить додаткові сюжетні лінії, що цікаво прикрашають її книги.

Наприклад, це може бути поїздка подруг у Верховину, де проходили колись зйомки фільму Параджанова «Тіні забутих предків» і тут же - спогади учасників тих зйомок.

Сходження героїнь роману на гору Піп Іван, де неодмінно треба випити води з 9 джерел, щоб бути здоровими цілий рік, спілкування з бабцею-гуцулкою та занурення в національні традиції, наїдки, хатнє начиння, одежу…

Вам ще замало? Тоді автор вводить ще одну сюжетну лінію – життя і творчість великого «українського Мікеланджело» - скульптора 18 століття Іоана-Георга Пінзеля, який жив і творив в Західній Україні. До речі, справді, кілька років тому до робіт Пінзеля була привернута увага мистецької громадської всієї Європи: його скульптури були відібрані з музеїв, церков України і виставлялись в Луврі, а також в київському мистецькому Арсеналі на виставці «Велике і Величне» (до 1025-ої річниці хрещення Русі) - сама бачила і була у захваті. 

З його ім’ям пов’язане випадково знайдене героїнями роману дерев’яне яблуко з секретом, яке виконує бажання. Тому, що речі, створені з любов’ю, мають душу. Героїні діляться цим яблуком, що символізує потребу людей ділитись добром. Яблуко поєднує сюжетну канву і героїв – головних і побічних і куди воно закотиться в наступну мить – ніхто не знає. Та все-таки воно не головне – головний Пінзель! 

Редактор Галина пише роман про життя Пінзеля, дизайнер Ірина робить колекцію одягу «Святе і грішне» за мотивами його творчості і підбирає для показу, в якості моделей, звичайних людей з вулиці, схожих на пінзелівські персонажі. Все більше персонажів про нього дізнаються і це – добре, бо Пінзель всіх збагачує і надихає. Думаю кожен, прочитавши ці книги обов’язково звернеться до його творчості – по можливості піде в музей, або хоча б погуглить в Інтернеті і в цьому буде заслуга автора.
Пінзель в своїх скульптурах відображав правдиві емоції, експресії, вільний вияв глибоких почуттів. Подібне ставлення до життя пропонує Галина Вдовиченко: «…танцюй, ніби тебе ніхто не бачить, співай, ніби тебе ніхто не чує, кохай, ніби тобі не завдавали болю». 

Живи повним життям, бо воно одне і жоден день, жодна хвилина не має вороття!!! 

Мартюшова О.В.,
заст. директора Сумської МЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар