середу, 1 квітня 2015 р.

Клуб «Грань» звітує


Сумські письменники в нашій бібліотеці



 



Кілька років діє літературно-мистецький клуб «Грань», створений Сумським обласним відділенням Міжрегіональної спілки письменників України і Центральною міською бібліотекою імені Т. Г. Шевченка. 

Він налічує у своєму складі близько тридцяти поетів і прозаїків, проводить значну роботу по популяризації творчості вітчизняних і зарубіжних майстрів слова.Особлива увага приділяється творам письменників місцевого відділення МСПУ.

Серед активних членів клубу - Тетяна Прус, Надія Фурзенко, Марина Реух, Юрій Ош, Іван ЛІВ, С. Я. Сокуренко. Очолює Сумське обласне відділення МСПУ М.О.Ремньов.

Третього лютого 2015 року в міській бібліотеці відбулося чергове засідання членів
Сумського відділення МСПУ. Порядок денний, як завжди, – дуже насичений, були присутні майже всі члени союзу, кандидати у члени, а також гості.

Ще 7 кандидатів в члени Сумського відділення МСПУ отримали посвідчення. Урочисту місію з вручення новеньких квитків виконала член правління МСПУ Ольга Степанівна Воробйова. 

Про проведені в Сумах заходах, пов'язаних з відзначенням 155-річчя з дня народження А. П. Чехова, розповів гість засідання – директор садиби-музею Чехова в Сумах Віктор Вікторович Комаров. Було прийнято запрошення директора: одне з виїзних засідань провести на Луці, в будинку-музеї Чехова.

Про свою роботу над створенням п'єси «Постоялець», про перебування сім'ї Чехових на Луці в маєтку Линтварьових розповів її автор Микола Омелянович Ремньов.

До 80-ї річниці з дня народження українського поета-шістдесятника Василя Симоненка для членів МСПУ бібліотека підготувала фільм про його життя та творчість, який присутні подивилися з великим інтересом. Свої переклади віршів поета на російську мову прочитала Надія Іванівна Фурзенко. Робота автора перекладів знайшла схвалення і була високо оцінена присутніми.

З оглядом літератури про В. Симоненко виступила завідуюча відділом абонементу бібліотеки А. В. Колієнко. Поділилася своїми роздумами про поетів-шістдесятників В. М. Кривенчук. 

Тридцятого березня 2015 року члени клубу зустрілися з відомим не тільки в Україні, але й далеко за її межами прозаїком Євгеном Вікторовичем Положієм. Він розповів колегам про свою творчість, участь у конкурсах «Коронація слова», про поїздку в складі делегації українських літераторів в Європу, про плани на майбутнє.

Також письменники прослухали коротку інформацію про творчість нашого земляка Дмитра Білоуса, ознайомилися з його книгами, які є в бібліотеці, прочитали свої твори.

В кінці минулого року і першому кварталі поточного письменники видали вісім книг. У їх числі колективний збірник «Грані слова», Тетяна Прус випустила книги «Ліхтар надій» і «Лілеї моєї душі», Марина Реух (О. П. Нестеренко) – «Псевдонім Бога», Микола Ремньов – роман «Таврований» про видатного керівника партизанського руху в Україні в роки Другої світової війни С. В. Руднєва, Юрій Ош (Геннадій Костенко) – «Калейдоскоп душі», Іван ЛІВ (І. В. Летюка) – автобіографічну повість «Цілинна одисея», дві книги надрукував редактор і видавець С. Я. Сокуренко.

Відбулися презентації всіх цих книг. З особливим успіхом пройшла презентація колективної збірки «Грані слова». Вона складається з двох розділів: «Струни серця» – розділ поезії, і «Рідні береги», де розташувалася проза. 

Презентація була організована в «Агенції промоції «Суми». Вели захід голова Сумського обласного відділення МСПУ М. О. Ремньов і член цього відділення Н. І. Фурзенко.

Працівники бібліотеки імені Т. Г. Шевченка організували виставку збірок поезії та прози учасників заходу. 

Автори читали свої твори, ділилися історією їх написання. О. В. Чернова виконала кілька пісень членів літературно-мистецького клубу «Грань» під свій музичний супровід. Всього виступило 12 поетів і прозаїків.

Зараз члени клубу продовжують вести активну діяльність. Вони готуються взяти участь в урочистостях, присвячених черговій річниці приїзду А. П. Чехова на дачу на Луку.



М.О.Ремньов,
голова Сумського обласного відділення МСПУ

Немає коментарів:

Дописати коментар