четвер, 4 червня 2015 р.

"Крізь пекло на землі..."

Завдяки таким книгам приходить переосмислення
багатьох сторінок історії України



Василів-Базюк Л.Й. Крізь пекло на землі!..: Історичний роман. - Чернівці: Букрек, 2012. – 508 с. 


Цікава історії потрапляння цієї книги в нашу бібліотеку. Відомий сумський історик Геннадій Іванущенко отримав її з рук авторки в Торонто в 2013 році і передав до Сумської міської центральної бібліотеки ім. Т.Шевченка, за що ми йому дуже вдячні. Тепер книгу читають і обговорюють сумчани.

Любов Василів-Базюк – письменник, дослідник, громадський і церковний діяч, добре відома в українській діаспорі та на Волині як їх землячка і меценат, але зовсім незнана на Сході України. Її історичний роман «Крізь пекло на землі!..» оснований на документах та спогадах очевидців і охоплює історичний період з вересня 1939 року, коли на Західній Україні розпочався енкаведистський терор, репресії і - до наших днів, до першого Майдану.

Це історичний роман про мільйони українців, яких знищувала в ХХ столітті радянська влада тільки за те, що вони були українцями. Майже всі головні герої цієї книги: волиняни Павло, Марія, Ярина, їх діти Ольга, Орися, Левко та їх друзі живуть в мирі і спокої, аж раптом їх життя різко змінюється - приходить нова влада, нові порядки і всіх їх жорстко перемелює радянська репресивна машина. 

Авторка описує страшні епізоди життя своїх реальних родичів та знайомих, їх понівечені долі, концтабори Сибіру, втрачені могили рідних, вимушену еміграцію та біль за рідною Україною. Болить автору і те, що століттями знищували нашу душу - культуру та мову українців; болить, що поступово українці втрачали національний дух та прагнення відстоювати важко здобуту незалежність. Книга наскрізь дуже українська і росіянам її важко сприймати. 

Зрозуміло, що історію пишуть переможці, тому багато чого з цієї книги ми, східняки, не знали, але краще пізно дізнатись правду, ніж ніколи… І книга ця як ковток чогось справжнього і правдивого серед замуленої підміни понять і смислів. От же – ми не «великий радянський народ», як нас вчили довгі роки, а ми нація, ми українці, ми повинні відродитись, знайти свої корені і національні орієнтири. Ми зараз живемо на переломі віків і в такий період, коли на наших очах пишеться нова історія нашого народу і нашої країни. Як нам себе поводити, за що нам боротись, яка у нас мета – на ці запитання дасть відповідь історичний роман "Крізь пекло на землі!..". 

Завдяки таким книгам приходить переосмислення багатьох сторінок історії України. Читати такі книги не просто, хоч мова цього твору проста і доступна, але трагічні історичні події надто важкі. Розумію, що в більшості люди так налаштовані, що їм легше сприймати солодку брехню, легше все критикувати і не задумуватись над нашим минулим. Може виявитись, що життя їх прожите не праведно… Ця книга не для таких читачів. Вона для молоді і для спраглих до правди. 

Вважаю, що треба знати нашу історію такою, яка вона була насправді і багато чого нам треба всім переосмислити, щоб очиститись, вклонитись невинно загиблим і не нести гріх в майбутнє. Хто не знає минулого, той не вартий гарного майбутнього. 

Мартюшова О.В., заступник директора Сумської МЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар