понеділок, 27 червня 2016 р.

Реактивність сучасної української літератури



Нова книга, що надійшла у фонд
Сумської міської бібліотеки ім. Т.Шевченка

 


Поліщук Я. Реактивність літератури. – К.: Академвидав, 2016. – 192 с.




Сучасна українська література стрімко розвивається, даруючи читачам нові імена і теми. Глобальні події сучасності вриваються на сторінки української поезії і прози.

Література не чекає завершення історичних подій і намагається швидко осмислити і відобразити в своїх творах всі перипетії сучасного життя. Літературна критика не встигає за розвитком української літератури, тому кожне видання з питань українського літературознавства є дуже цікавим.

Саме новітні процеси в сучасній українській літературі аналізує автор книги «Реактивність літератури» Ярослав Поліщук, звертаючи увагу на нові твори та подає в своїй книзі творчість вже знаних і нових українських авторів, яких зараз активно читають, це: Юрій Винничук, Оксана Забужко, Сергій Жадан, Василь Слапчук, Галина Пагутяк, Борис Гуменюк, Михайло Слабошпицький, Галина Вдовиченко, Олексій Чупа, Євген Положій та інші. 

До речі, наш земляк Є.Положій вже став широко відомим автором завдяки своєму «Іловайську». Осмислити війну – справа найвищої складності, адже більшого безглуздя, ніж воєнна кривда, людство не вигадало.

Я.Поліщук в своїй книзі розглядає кілька важливих і надважливих тем сучасної української літератури: «Євромайдан в медіа і літературі», «Донбас: його герої і негерої», «Поезія окопної правди», «Війна з відстані любові», «Насильство і спротив», «Жіночі долі сучасності», «Таємниці нерозгаданого Львова» та інші.

Нові теми і нові процеси в сучасній українській літературі показують, що вона за виразом Я.Поліщука: «стрімко модернізується, форсуючи відставання від європейських культур». Осмислення цього шляху надзвичайно корисне як для критиків, авторів так і для читачів.


Олена Мартюшова,
заст.директора Сумської міської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар