вівторок, 19 липня 2016 р.

"Час секонд-хенд" Світлани Алексієвич



Всі ми вийшли із homo soveticus
або коли ми вже з нього зовсім вийдемо..?


Радимо прочитати :)

Алексиевич С.А. Время секонд хэнд. – М.: Время, 2016 – 392 с. 


 

Нова книга лауреата Нобелівської премії з літератури 2015 року Світлани Алєксієвич присвячена прощанню з епохою Радянського Союзу, прощанню з совком, з його цінностями фальшивими і справжніми. Нобелівська премія 2015 р. автору була присвоєна за багатоголосу творчість – пам’ятник стражданню і мужності в наш час.


Відомо, що Світлана Алексієвич використовує в творах свій літературний метод – «звучання голосів з народу», вона дає можливість виговоритись всім бажаючим з різними поглядами. У неї говорять про свою правду і жертви, і кати. Вона вважає, що правда не вміщується тільки в одне серце…
«У комунізма був безумний план, - розповідає автор, - переробити стару людину, древнього Адама. І це вдалось… Може бути, що це єдине, що вдалось. За сімдесят з лишком років в лабораторії марксизму-ленінізму вивели окремий людський тип – homo soveticus. Одні вважають, що це трагічний персонаж, інші називають його «совком». Тепер нас викинуло із радянської історії в загальний світ. Спочатку нам здавалось, що ми легко вбудуємось в цей світ. Але…  це велика робота, це потребує вільних людей, якими ми не були, і вільного мислення, якого ми не мали. І ми пішли не в світ, а від світу».
Одна із героїнь Алєксієвич каже: «соціалізм закінчився, а ми залишились…». Залишились в минулому, залишились совками, от про це книга «Час секонд хенд» Світлани Алєксієвич.

У людей при соціалізмі не було думки-осмислення «для чого в цьому світі я живу», а була ідея «пожертвувати всім ради чогось», а зараз одне – «жити одним днем, тільки б вижити». Зараз ми на порозі великих глобальних змін, тому всі підказки-розмови «як жити» мають велике значення для осмислення розвитку суспільства. Книга Алєксієвич повинна допомогти в цьому.



Олена Мартюшова,
заст.директора Сумської міської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар