вівторок, 8 листопада 2016 р.

Чари пізньої осені


Літературний листопад




Пізня осінь – це тематика зустрічі поетів літературного клубу «Грань», яка відбулася 5 листопада в центральній міській бібліотеці ім. Т.Г.Шевченка. Листопад примхливий, вибагливий та яскравий місяць осені, такою була і зустріч літераторів.


Куратор клубу "Грань", завідуюча абонементом ЦМБ ім. Т. Шевченка, Антоніна Василівна Колієнко, ознайомила гранян із творчістю листопадових ювілярів - знаних українських письменників - Миколи Вінграновського та Миколи Сингаївського.




Микола Вінграновський - кіноактор, режисер, сценарист здобув нагороди міжнародних кінофестивалів у Каннах, Лондоні, Лос-Анжелесі, лауреат Національної премії України ім.Т.Г. Шевченка. Особу лірики М. Вінграновського творили «народ, люди, безпосередній культурний і моральний грунт», зазначав Іван Дзюба. Поет вростав в народ:

Ні! Цей народ із крові і землі
Я не віддам ніколи і нізащо!
Він мій, він я, він - світ в моїм чолі,
Тому життя його і ймення не пропащі. 

Ні! Мій народ не дим, не горебіз,
І я не дам його по брехнях і по кривдах,
Я не пір"їна в гордих його крилах,
Я – гнівний меч його, що від Дніпра до звізд.




Не менш цікавою особистістю є Микола Сингаївський. Його пісню «Чорнобривці посіяла мати» співає не тільки Україна, а весь світ. У нього багато переводів із польської, болгарської, французької і багатьох мов Радянського Союзу.  Він лауреат премії Лесі Українки, М. Островського і багатьох інших нагород.

Керівник Віталій Меланич доповів про прийом в МСПУ Кривопішиної Л. Ф., а також про публікацію віршів в Харківському журналі «Лава» і Глухівському альманаху «Українська хвиля». Розповів також про плани на майбутнє.




Поет Олег Шрамко представив нову книгу - «Затягайте ремінці», де представлені сатира, гумор і лірика, Також автор прочитав байки і вірші під гучні оплески колег -гранян.



Пролунали нові твори літераторів Меланича В., Сердюченко О., Лагутіна О., Гапеєвої Ж.,Балабана Н., Воробйової О., Булахової І., Пігуль Зої, Суровицької О., Нестеренко О., Батуріної А., Прус Т. 


 


Твори викликали щире обговорення та дружнє рецензування серед літераторів.

Микола Ремньов розповів про необхідність подальшого розширення віртуального співробітництва із бібліотекою, популяризацію своїх творів в окремому альманасі, а також про необхідність вступу до лав КЛУ - конгресу літераторів України.



Наталія Фурзенко провела майстер-клас із поезії: розглядали епітети, метафори, різновидність рим. Відповідала на численні питання колег.



Тож, незважаючи на примхливу осінню погоду за вікном, літературне побачення гранян пройшло в дружній і теплій  обстановці, залишивши приємні враження та щирі сподівання на майбутні, вже зимові, зустрічі.


  

В. Меланич,
керівник літературного клубу «Грань»

Немає коментарів:

Дописати коментар