четвер, 26 липня 2018 р.


День Хрещення Київської Русі – України відзначається щорічно 28 липня відповідно до Указу Президента України в 2008 році. 

В цей день також вшановується святий рівноапостольний князь Володимир – хреститель Київської Русі. 




 







Князь Володимир не тільки сам навернувся до християнства, але й посприяв тому, що християнство стало державною релігією Київської Русі.





Існує багато версій щодо часу і місця хрещення князя. Після свого хрещення Володимир наказав киянам хреститися, а ідолів скинути у Дніпро. Якщо хрещення киян відбулося більш-менш без насильства, то в інших удільних князівствах, як згадує літопис, княжі воєводи хрестили мечем і вогнем.


За наказом князя збудували чимало храмів, зокрема Десятинну церкву в Києві.



Офіційним державним святом День Хрещення Київської Русі — 28 липня — став згідно з указом Президента України Віктора Ющенка у 2008 році. Слід додати, що 28 липня вважається днем смерті Князя Володимира, а саме хрещення, найбільш ймовірно, відбулося 14 серпня (за новим стилем).

Бібліотеки Сумської міської централізованої системи сьогодні, як і в минулі роки, інформують своїх відвідувачів про цю історичну подію. Нині це особливо актуально в умовах очікування надання Томосу Україні, коли релігійне питання відчутно загострилося. Розібратись в надто чутливих і складних питаннях допомагає література.




Центральна міська бібліотека ім. Т. Г. Шевченка організувала для своїх користувачів розгорнуту книжковий перегляд «Скарби православ’я».


 
 
 
  
 








Немає коментарів:

Дописати коментар