понеділок, 17 червня 2019 р.

Карти та зображення у вільному доступі: Нью-Йоркська публічна бібліотека



Нью-Йоркська публічна бібліотека виклала у відкритий доступ більше 180 000 зображень з високою роздільною здатністю зі своїх архівів. 

Серед них: фотографії, гравюри, акварелі, ноти, карти, стереоскопічні види та інші зображення, що датуються, навіть, 11 століттям.






Про це повідомляється на сайті бібліотеки.
«Чи знаєте ви, що більше 180 000 об'єктів нашої цифрової колекції знаходяться в суспільному надбанні? Це означає, що кожна людина вільна вільно використовувати ці матеріали без обмежень. Бібліотека дозволяє завантажити такі об'єкти у високій роздільній здатності безпосередньо з сайту цифровий колекції. Ніякого дозволу не потрібно. Немає ніяких обмежень щодо використання».
Приголомшливий інструмент візуального пошуку дозволяє сортувати оцифровані зображення за жанром, датою і навіть за кольором.




Ліцензія має на увазі вільне використання зображень, в тому числі в комерційних цілях. Охочих подякувати Нью-Йоркську публічну бібліотеку за копітку працю по скануванню і створення цифрової колекції, просять при використанні карт розміщувати наступний текст:
"From The Lionel Pincus & Princess Firyal Map Division, The New York Public Library". 

Робити це необов'язково, але розміщення подібної написи дозволить бібліотеці відстежити результат їх роботи і вплив, який матиме збори карт на всі всі види творчої діяльності, в яких допомогли скани картографічних матеріалів.


 



Для безкоштовного скачування і використання викладено більше 20 тисяч історичних 
карт з високою роздільною здатністю. Всі карти на даний момент за законами США перейшли в суспільне надбання і викладені під ліцензією Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication.





Картографічні матеріали можна подивитися на сторінці цифрових колекцій бібліотеки і завантажити через Map Warper (для скачування потрібна реєстрація; є ще один нюанс - завантажити зображення можна тільки зі сервісу Map Warper (maps.nypl.org), а не digitalcollections.nypl.org; для скачування на сторінці карти перейдіть на вкладку "Export" і натисніть на посилання "Download original TIFF").






Картографічна колекція стала результатом 15-річної роботи по скануванню карт, що проводиться Нью-Йоркської публічною бібліотекою переважно на грантові кошти. До колекції увійшли 1100 карт Середньо-Атлантичних штатів і міст 16-19 століть, понад 700 топографічних карт Австро-Угорської імперії 1877-1914 років, збори 2800 атласів штатів і міст Нью-Йорка і Нью-Джерсі, а також величезні зібрання з 10300 карт міста Нью-Йорк (топографічні, атласи страхування нерухомості від пожеж, зонування і ін.) з 1852 по 1922 роки.





Крім того, бібліотека представила інструмент, який дозволяє накласти історичне зображення на сучасні карти в Google Maps, Bing Maps і інших картографічних веб-сервісах.


Джерела:

Немає коментарів:

Дописати коментар