середу, 13 січня 2021 р.

Хью Лофтінг і добрий лікар Айболить

14 січня виповнюється 135 р.від д.н. Хью Лофтінга - англійського дитячого письменника, автора серії романів про пригоди Доктора Дулітла. 

Напевно, усі з дитинства пам’ятають вірші Корнія Чуковського про доброго лікаря Айболитя. Але, що це за незвичайна історія про "звіриного" лікаря, звідки від родом?

 


 

Насправді лікаря звуть Джон Дулітл, а написав про нього цикл історій англійський письменник Хью Лофтінґ. Разом з ним народилися й персонажі-тварини: собака Джип, качка Даб-Даб, порося Габ-Габ, мавпочка Чі-Чі та інші улюблені вихованці лікаря Дулітла. 

Хью Джон Лофтінґ народився 14 січня 1886 року в Англії в місті Мейденхеді графства Беркшир.

Письменником інженера Лофтінга зробила війна, Перша світова. Правда, і до цього в журналах з'являлися іноді його крихітні оповідання з його ж власними малюнками.

 


Але знаменитий доктор Дуліттл народився на війні. У Лофтінга було двоє дітей, син і дочка, Колін і Елізабет. Коли батька, ірландського гвардійця, забрали на фронт, діти нудьгували і боялися. А батько писав їм листи. Про що можна писати дітям з поля бою?

 

Мужній Лофтінг почав придумувати будь-яку веселу всячину: звіриного доктора, які говорять звірів і птахів, пригоди і перемоги ... 

 

 

Потім війна скінчилася. Лофтінг уцілів, хоча і був поранений. Листи про смішного Дулітла теж вціліли. Сім'я переїхала з Англії до Америки, а там - зовсім випадково! - листи побачив один видавець, який тут же був у захваті і одразу замовив містеру Лофтінгу книгу.

 

 
 
Книга мала такий великий успіх у читачів, які потребували продовження, що Лофтінг  створив цілий цикл романів (12) про пригоди доброго лікаря Дулітла. Роман "Мандри Доктора Дулітла" був нагороджений в 1923 році медаллю Ньюбері - літературною премією США за кращий твір для дітей.

Доктор отримав вельми «значуще» ім'я «Do-Little» («робити мале»). За оцінками деяких літературознавців, прототипом доктора став знаменитий шотландський хірург XVIII століття Джон Хантер.

У 2020 році виповнилося 100 років від дня першого видання книги. Її герої мали безліч пригод: подорожували Африкою, відвідали острів Павукоподібних Мавп, одного разу їм навіть довелося побувати на Місяці. І всюди лікар Дуліттл знаходить нових друзів, лікує хворих, допомагає людям і тваринам, мирить ворогів, приймаючи їхню вдячність і любов.

Малюнки до книги письменник малював тільки сам і можна припустити, що десь всередині елегантного джентльмена Хью Джона Лофтінга, схожого на американського «сенатора з кінофільму», завжди ховався череватенький «звіриний цілитель» Джон Дуліттл, у якого ніс - ну просто натуральна картоплинка.

Романи мали багато адаптацій до театральних постановок (наприклад, у Сумському ТЮЗі!) і втілення у анімації та кінематографі, в т.ч. із сучасними зірками Голівуду (ДУЛІТЛ з Робертом Дауні-молодшим та ДОКТОР ДУЛІТЛ із Едді Мерфі в головних ролях).
 
 

Читати по темі:

За джерелами Інтернет

  

 

Немає коментарів:

Дописати коментар