вівторок, 12 січня 2021 р.

Пісня "Ти ж мене підманула" і Василь Милорадович

13 січня виповнюється 175 років від дня народження видатного українського фольклориста, етнографа, перекладача Василя Петровича Милорадовича.  

 


Він походив із відомого старшинсько-шляхетського роду Милорадовичів. Свою першу етнографічну працю у журналі "Киевская старина" в 1890 році. Є автором понад 20 історичних, етнографічних, фольклористських досліджень України та Полтавщини, Професор М. Сумцов відзначав "величезний освітній ценз" В. П. Милорадовича і його "добре особисте знайомство з народом".

У 1899 році Російське географічне товариство присудило Милорадовичу срібну медаль за збірку казок Полтавської губернії, які були опубліковані в "Трудах" Полтавської архівної комісії.

Цікавий факт: Перша згадка про чи не найбільш відому жартівливу пісню-триндичку «Ти ж мене підманула…», без якої не обходиться ні одне українське застілля, містилася в «Сборнике Харьковского историко-филологического общества» (1897р.) серед пісень Лубенського повіту Полтавської губернії, які впорядкував Василь Милорадович.

Василь Петрович також займався теоретичними проблемами літературно-фольклорних взаємин. Цікавий його аналіз творів М. В. Гоголя "Зачароване місце" та "Вій". Він не погодився з думкою М. Сумцова, котрий дивився на "Вія" як на переробку "народної казки про смерть відьми".

В. П. Милорадович виступав також як поет і перекладач, друкуючи свої твори в журналах і збірниках "Літературно-науковий вісник", "Нова громада", "Розвага", "Українська муза".

Спадщина дослідника і досі має значну наукову вартість, її використовують сучасні дослідники.

За джерелами Інтернет

 


Немає коментарів:

Дописати коментар