неділю, 11 вересня 2022 р.

Журавлині пісні: до Всесвітнього дня журавля

11 вересня (кожного року у другу неділю вересня) традиційно відзначаємо Всесвітній день журавля.  

Вболіваючи за спасіння зникаючого виду американського журавля, вчені-екологи підкладали його яйця у гнізда журавлів інших видів, які відправлялись на гніздування у безпечні місця.

 

 

 

 

 

 

День, коли на гніздування відправився цілий виводок врятованих птахів, було оголошено новим екологічним святом, а журавель став символом організацій, які охороняють природу.

Журавель – птах відомий. Про журавлиний клин знають навіть ті, хто ніколи його не бачив. У багатьох народів цей птах – символ вірності і щастя. На Сході журавлів вважають символом довголіття. У Японії існує прикмета – той, хто складе 1000 паперових журавликів, той гарантує собі відмінне здоров'я.

Поети, письменники, композитори склали немало віршів, пісень, казок, розповідей про журавлів, їх вірність, відданість один одному, оспівували сум прощання з батьківщиною та радість зустрічі знову з рідним краєм, показували їх благородними та розумними.

Багато творів про журавлів пов'язані з трагедіями життя та безсмертям людського духу з успадкуванням найкращих людських якостей кожним поколінням, що приходить на землю. Саме відліт журавлів наче символізує настання осінньої пори.


Щемливі, часто сумні пісні складено про цього багородного птаха. Ми пропонуємо вашій увазі добірку деяких самих відомих, зібраних у мережі Інтернет.

 

 

 

  

 


Немає коментарів:

Дописати коментар