понеділок, 13 лютого 2023 р.

Вітаємо з Library Lovers Day - Днем закоханих у бібліотеку!

"Я завжди уявляв собі рай чимось схожим на бібліотеку, як інші представлюсь його прекрасним садом або палацом".

Хорхе Луї Борхес

Якщо вам немає з ким відсвяткувати День Святого Валентина, не засмучуйтесь, адже 14 лютого ще й День закоханих у бібліотеку (Library Lovers Day)!




Це день вшанування бібліотек та книголюбів і можливість для бібліофілів у всьому світі заявити про свою любов до книг і бібліотек. 

А це означає, що у вашому житті є місце для свята закоханих!


Люди закохуються не лише один в одного, а й у гарні місця, геніальні фільми та книги. Художні твори змушують переживати та страждати, надихають на звершення та доставляють справжню насолоду, як і романтичні стосунки.

14 лютого прийнято зустрічатися та вітати одне одного не лише з Днем Святого Валентина, а й призначати побачення за столиком у бібліотеці. Візаві у разі виступає не дорога серцю людина, а книга.

Із історії свята

День любителів бібліотек був започаткований в Австралії в 2006 році Державною бібліотекою Нового Південного Уельсу (NSW). Цей день став національним святом у 2007 році, коли Австралійська бібліотечно-інформаційна асоціація (ALIA) приєдналася до кампанії, спрямованої на популяризацію своєї пристрасті до книг.

Хоча мета полягала в тому, щоб підвищити обізнаність щодо послуг, які пропонують деякі чудові бібліотеки, незабаром цей день став розрадою для тих, хто «не має побачення» в День св. Валентина.

Library Lovers Day щороку відзначається під новою темою

Наприклад, у 2018 році бібліотека імені Джона та Елісон Керні при Університеті Бонда відсвяткувала цей день яскравою демонстрацією вінтажної друкарської машинки, ручок і паперу. Предмети були розміщені так, щоб відвідувачі могли написати любовні листи особливій людині чи своїй улюбленій бібліотеці.

У 2019 році ALIA представила тему «Історії кохання в бібліотеці», яка також включала конкурс написання художніх історій про те, як знайти кохання в бібліотеці. Того ж року #LibraryLoversDay також був популярним у Twitter.

У 2020 році бібліотеки Південного Перта організували захід, де люди повинні були заповнити «Форму пошуку партнерів», а співробітники бібліотеки рекомендували читачам книги та авторів, у яких вони могли б закохатися, виходячи з їхніх особистих рис.

У День шанувальників бібліотек ми відзначаємо тривалий зв’язок між нашою спільнотою та бібліотеками. Це також дає можливість відзначити тих, хто любить і підтримує бібліотеки, і нагадати тим, хто приймає рішення, наскільки бібліотеки любить і цінує вся спільнота. 

Девізом цього свята має стати вислів: 

Не кожен отримує подарунки на День святого Валентина, але кожного чекають у своїй бібліотеці!

І до того ж - чому б не відкрити для себе щось новеньке через бібліотеку?! :))

Тож, запрошуємо вас на побачення з безмежним і чарівним Всесвітом книг!


Немає коментарів:

Дописати коментар