четвер, 2 квітня 2015 р.

Літературно-мистецький клуб "Грань" діє в бібліотеці

 

Вдала співпраця:
бібліотека & літературно-мистецький клуб





5 березня 2013 року Сумським обласним відділенням Міжрегіональної спілки письменників України і міською бібліотекою імені Т. Г. Шевченка було створено літературно-мистецький клуб "Сумське слово". Згодом назва змінилася і тепер клуб має назву "Грань". 

Сьогодні до клубу "Грань" входить близько тридцяти поетів і прозаїків, які проживають в Сумській області. Всі вони різні за віком, але об'єднані натхненням і поривом викласти своі думки на папері. Творчий доробок у кожного різний: хтось видав лише одну книгу, а в когось іх вже надруковано більше десяти. Ряди членів клубу постійно поповнюються і він відкритий для нових творчих особистостей.




"Грань" проводить значну роботу з популяризації творчості вітчизняних і зарубіжних майстрів слова. Це і поетичні зустрічі, і літературні години, і тематичні засідання, і виставки та огляди літератури.

Так до 200-річчя з дня народження Т.Г.Шевченка було проведено круглий стіл "В моій душі, в моєму слові". Присутні подивились відеосюжет про перебування Кобзаря на Сумщині, прочитали власні твори, присвячені поету та його творчості, розповіли про роль Шевченка у власному житті.

Дуже цікаво пройшли година творчості О.С.Пушкіна "Заветная лира", заочна зустріч з Л.Костенко "Душа належить людству і епохам", година гумору "Сміємось з Остапом Вишнею", творчі зустрічі, присвячені Великій Вітчизняній війні "В бою здобували свободу", "Суvщина - партизанський край", літературна вітальня, присвячена творчості наших земляків К.Гордієнку та П.Ключині. Перелік можна продовжувати, адже в підготовці та проведенні кожного заходу приймають участь всі члени клубу, а кожна зустріч в стінах бібліотеки закінчується презентацією власних нових творів.

Засідання клубу проходять динамічно, адже окрім проведення тематичної частини потрібно обговорити та вирішити організаційні питання, обмінятись думками, вчасно дати пораду товаришам по перу.

Вже чотири рази в цьому році зустрічались члени клубу в стінах бібліотеки. 

Третього лютого 2015 року гостем клубу був директор садиби-музею Чехова в Сумах Віктор Вікторович Комаров. Він розповів про проведені в місті заходи, пов'язані з відзначенням 155-річчя з дня народження А. П. Чехова, про сучасний стан садиби Линтварьових та плани керівництва міста щодо подальшої долі історичних будівель.



Микола Омелянович Ремньов розповів про свою роботу над створенням п'єси «Постоялець», де йдеться про перебування сім'ї Чехових на Луці. З великим задоволенням присутні подивилися підготовлений бібліотекою фільм з нагоди 80-ї річниці з дня народження українського поета-шістдесятника Василя Симоненка, ознайомилися з книгами В.Симоненка та літературою про нього, що є в фондах бібліотеки. Свої переклади віршів поета на російську мову прочитала Надія Іванівна Фурзенко.

Були й інші виступи присутніх.





Дуже цікаво пройшла зустріч членів клубу з відомим прозаїком Євгеном Вікторовичем Положієм. Євген Вікторович коротко представив кожну із своїх книг, розповів колегам про свій майже двадцятирічний літературний шлях, про участь у конкурсах «Коронація слова», про свої стосунки з харківським видавництвом «Фоліо», згадав свій шлях у журналістиці, поділився планами на майбутнє. А ще письменники прослухали коротку інформацію про творчість нашого земляка Дмитра Білоуса, ознайомилися з його книгами, які є в бібліотеці, прочитали свої твори.



Особлива увага на засіданнях клубу приділяється творам письменників місцевого відділення МСПУ. Кожен має змогу презентувати чорновий варіант свого нового твору та прийняти, або не прийняти зауваження колег. А з появою у клубі композитора О.Чернової, яка пише вірші та створює музику до слів членів клубу, зустрічі стали проходити з музичними виступами.




Дуже вдало пройшла презентація в «Агенції промоції «Суми» колективної збірки «Грані слова». 12 авторів читали свої твори, ділилися історією їх написання. О. В. Чернова виконала кілька пісень на слова членів літературно-мистецького клубу «Грань» у власній обробці. Працівники бібліотеки імені Т. Г. Шевченка організували виставку книг учасників заходу.

 



Зараз члени клубу продовжують вести активну діяльність. Відгукнувшись на пропозицію директора садиби-музею Чехова в Сумах В. В. Комарова одне з виїзних засідань клубу провести на Луці, всі готуються взяти участь в урочистостях, присвячених черговій річниці приїзду А. П. Чехова на дачу.


А. Колієнко,
зав. абонементом Сумської ЦМБ ім. Т. Г. Шевченка


Читайте також: Клуб "Грань" звітує

Немає коментарів:

Дописати коментар