четвер, 14 січня 2016 р.

З новими планами і сподіваннями


Граняни в 2015 році






Святкові витівки зими – мороз та снігопади із глибокими заметами - не стали на заваді членам літературно-мистецького клубу «Грань» для проведення першого засідання 2016 року, яке відбулося 9 січня, як завжди, у затишній залі міської бібліотеки імені Т.Шевченка.

З теплими словами до всіх присутніх звернулася Ольга Нестеренко, передавши вітання та побажання від тимчасово відсутнього керівника Миколи Ремньова. Вона представила нового виконуючого обов’язки голови клубу Віталія Меланича, який прозвітував про підсумки роботи за 2015 рік.




У першу чергу він привітав тих авторів, які видали нові збірки. Серед них:

Юрій Ош (Геннадій Костенко) - «Калейдоскоп душі»;
Іван Лів – «Цілинна одісея»;
Альбіна Батуріна «Сміховінегрет»;
Валерій Полянський «Біла береза»;
Микола Ремньов «Рідні береги»;
Жанна Гапєєва «...А істина одна»;
Володимир П’янков «Признание в любви»;
Валентина Кривенчук «Відлуння моєї душі»;
Євгенія Чернецька «Відродження» .

Також було згадано про вихід колективних збірників, які отримали схвалення:
«Грані слова» та «Не старят годы душу молодую».

Серед яскравих мистецьких подій минулого року були:

- презентація збірника «Грані слова», яка відбулася 11 лютого 2015 року в «Агенції промоції Суми»;

- літературно-музичний вечір «На мальовничому березі Псла», який пройшов 16 травня 2015 року у бібліотеці-філії №5 .

На запрошення директора садиби-музею Чехова в Сумах Віктора Комарова з нагоди 155-річчя Антона Чехова аматорами клубу було показано уривок із п’єси Миколи Ремньова «Постоялець» (згодом його було з успіхом представлено в Сумській муніципальній галереї та в бібліотеці-філії № 8 Сумської міської бібліотечної системи).


 


Проведення згаданих заходів широко висвітлено в засобах масової інформації, в інтернеті.

Звичайно, з особливою увагою було згадано кілька подій, пов’язаних з іменем Володимира Олександровича П’янкова, який до останніх днів був активним учасником культурно-мистецького життя «Грані».

25 червня 2015 року відбулося позачергове засідання в приміщенні бібліотеки-філії 
№ 2, де готувалася до відкриття кімната-музей шанованого льотчика-ветерана та журналіста.




Члени клубу під керівництвом Миколи Ремньова привітали Володимира Олександровича з 98-річчям та презентували колективну збірку поздоровлень «Не старят годы душу молодую». Іменинник особисто провів екскурсію в кімнаті-музеї, розповівши про цінні експонати.

2 вересня з нагоди Дня визволення міста граняни були присутніми на урочистостях, під час яких відбулося офіційне відкриття кімнати-музею. Володимир Олександрович, який за станом здоров’я був відсутнім, передав від себе останній подарунок – збірку присвят «Признание в любви», де багато стрінок відвів нам, своїм колегам по перу.

10 жовтня члени клубу зібралися знову, але вже для того, щоб провести в останню путь легендарну особистість, яка прожила яскраве й насичене життя, залишивши чималу творчу спадщину.

Усі присутні вшанували пам’ять Володимира Олександровича П’янкова хвилиною мовчання.

Продовжуючи, Віталій Меланич підкреслив, що помітною подією для клубу була березнева зустріч із відомим не тільки в Україні, а і в Європі прозаїком Євгеном Положієм, який нещодавно презентував свою нову книжку «Іловайськ». Письменник поділився цікавими фактами з особистого життя, розповів про творчі здобутки, участь у конкурсах, зокрема «Коронація слова».
 



До речі, про конкурси й фестивалі. У 2015 році члени «Грані» відзначилися, взявши участь:

- у ХІV міжрегіональному фестивалі пісенної поезії «Час Візбора -2015», який проходив під патронатом Харківського Клубу пісенної поезії ім.Ю.Візбора з 26 по 29 червня (дипломанти – Віталій Меланич, Богдана Гусак; учасники – Микола Балабан, Тетяна Прус, Валентина Кривенчук);

- у конкурсі творів, присвячених Сумам, «Рідне місто моє», підсумки якого було підбито у грудні (ІІІ місце – Юрій Усенко; дипломанти – Тетяна Прус, Луїза Кривопішина, Юрій Ош, Олена Чернова, Валентина Кривенчук).

Досить змістовними й продуктивними були творчі поїздки: у вересні - до Путивля й Харкова; у листопаді - до Глухова. Про це детально розповідалося під час чергових засідань разом із відео- та фотослайдами.




Після поїздки до Путивля до колективу «Грані» влилася поетеса, співробітниця Путивльського краєзнавчого музею Лєпьошкіна Олена.

З появою у клубі композитора Олени Чернової, яка пише вірші та створює музику до слів поетів з «Грані», зустрічі доповнюються музичними виступами.




Слід відзначити діяльність гранян і поза межами клубу, зокрема:

- Альбіна Батуріна, Віталій Меланич та Надія Фурзенко у листопаді - грудні провели у бібліотеці ім. Шевченка чудові творчі бенефіси, присвячені виходу поетичного альманаху «Автограф» у рамках міжрегіонального проекту Андрія Полякова «Сумщина творча. Культура і мистецтво»;

- Микола Балабан щомісяця дає концерти біженцям з Донбасу в приміщенні донецького регіонального благодійного фонду «Возлюби» (в одному з них брали участь також Ольга Воробйова, Жанна Гапеєва та Микола Ремньов);

- Євгенія Чернецька у грудні з успіхом презентувала свою поетичну збірку «Відродження» в Сумській муніципальній галереї;

- Геннадій Костенко (Юрій Ош), Ольга Нестеренко (Марина Реух) проводили творчі зустрічі зі студентами Сумських вузів; Богдана Гусак – з викладачами та студентами Лебединського педучилища, Віталій Меланич – з учнями Сумської школи № 22.

3 лютого 2015 року 7 кандидатів у члени Сумського відділення МСПУ отримали посвідчення. Микола Ремньов вступив до Українського конгресу літераторів.
Переважна більшість членів клубу «Грань» друкується в періодичній пресі, відвідує поетичні форуми в мережі Інтернет. 

Події із життя «Грані» висвітлюються у пресі, на сайті клубу, яким займається Віталій Симоновський, та на сайті Сумської міської бібліотеки імені Шевченка «БібліоСумка»

Віталій Меланич відзначив роботу куратора клубу Антоніни Колієнко, яка постійно знайомить з новинками літератури, готує цікаву інформацію про письменників ювілярів, активно впливає на розвиток та розширення діяльності літературно-мистецького клубу «Грань». Він висловив сподівання, що й надалі співпраця буде досить плідною.


Естафету виступів продовжила Ольга Воробйова, яка розповіла про альманах, що планується видати до Дня незалежності України. Вона детально розповіла про умови підготовки і подачі туди поетичних творів.

З радісною звісткою до присутніх звернулася куратор клубу Антоніна Колієнко, яка повідомила, що Микола Ремньов передав щойно видані примірники другого випуску колективного збірника «Грані слова». Разом із Віталієм Меланичем вона із задоволення вручила кожному по 4 екземпляри.

 


Звичайно ж, далі пішла мова про організацію презентації, місце її проведення. Всі учасники засідання сфотографувалися з новеньким виданням.

Традиційно зустріч завершилася віншуванням іменинника Миколи Балабана, а також новорічними побажаннями від Діда Мороза, Снігуроньки, Зайчика, які підготували Віталій Меланич, Богдана Гусак та Євгенія Чернецька.




Засідання пройшло в дружній творчій атмосфері, з жартами та компліментами. А як рік новий зустрінеш, так його й проведеш. :))



 
Отож, із новими планами й сподіваннями граняни розпочали новий 2016-й творчий рік!


Богдана Гусак,
прес-секретар літературно-мистецького клубу «Грань»

Немає коментарів:

Дописати коментар