вівторок, 24 травня 2016 р.

Микола Данько - сумський шістдесятник драматичної долі

   
Він з нами був. Від цигарки цигарку припалював.
Філософ, жебрак, життєлюб і шляхетний естет.
Натхненний і вишуканий, знаний всіма і опальний,
І грішний в земних іпостасях, бо ж справній поет!
О. Педяш
 



24 травня 2016 року виповнюється 90 років від дня народження непересічного поета, нашого земляка Миколи Михайловича Данька (1926-1993).


Микола Данько народився в селі Славгород Краснопільського району Сумської області і більшу частину життя жив і працював в Сумах

Микола Михайлович Данько – поет і журналіст, публіцист і перекладач, громадський діяч, дисидент. У 60-80 роки XX ст. зазнав переслідувань влади за свої політичні переконання і свободу мислення. Майже 20 років не публікувався.



Талановитого поета, людину з енциклопедичними знаннями система ламала, нищила, принижувала, та попри всі знущання Микола Данько залишився вірним своїй любові до України, до рідної мови і не покидав пера. 

Лише роки перебудови повернули Миколі Даньку його добре ім’я. В 1989 році його приймають до Спілки письменників України, а в 1991-му виходить остання прижиттєва книга його поезій «І сонця прихилив би!..». Збірка стала явищем для всієї української літератури, яка підводилася з колін.
 
Здоров’я Миколи Данька було підірване десятиріччями переслідувань та поневірянь.14 лютого 1993 року його не стало. Помираючи, він лишив поетичний заповіт:
Об однім прошу, об крихті:
Ледь барвінок, ледь трава -
На той світ мені докрикніть:
«Україно, ти – жива!»
У спадок майбутнім поколінням залишився творчий доробок поета, який ще жде своїх публікацій – це повісті і оповідання, новели і нариси, казки, гуморески, поеми, вірші, байки, жарти, пародії, краєзнавчі матеріали, тощо.

Запрошуємо ознайомитися з поезією Миколи Данька та літературою про його життя і творчість  в затишних залах нашої бібліотеки.


http://ru.calameo.com/read/00289777024a4334a5c06
 

Пропонуємо також вашій увазі створену нами до ювілею поета презентацію "Життя на лезі ножа", яка присвячена його життєвому та творчому шляху.

   
Світлана Острога, 
відділ довідково-інформаційної роботи та маркетингу



Про М. Данька:



Немає коментарів:

Дописати коментар