середа, 7 серпня 2019 р.

"ГРАНЬ" серпнева

Чергове засідання членів літературно-мистецького клубу "Грань" відбулося 4 серпня 2019 у приміщенні центральної міської бібліотеки ім.Т.Шевченка. 





 
Як зазвичай, на початку засідання, завідувачка відділом абонементу бібліотеки Колієнко Антоніна Василівна розповіла дуже цікаві факти із життя та творчості нашого земляка Антоненко-Давидовича, якому 5 серпня виповнилося 120 років від дня народження.



Народився майбутній письменник 5 серпня 1899 р. на Полтавщині, в селі Засулля, поблизу Ромен, в попівській сім’ї. В 1917 році Антоненко-Давидович закінчив Охтирську гімназію. Його творчий шлях поділяють на два періоди: перший — від 1923 до 1933 року, другий - від 1957 до 1984 року. 5 січня 1935 року Антоненко-Давидович арештований, за сфабрикованою справою засуджений до смерті. Вищу міру покарання було замінено на 10 років таборів.1957 року письменник повернувся до Києва. Був реабілітований, відновлений у членах Спілки письменників.

До самої смерті Б.Д. Антоненко-Давидовича, що настала 9 травня 1984 року, тривало принизливе цькування та замовчування письменника, який був змушений животіти на скромну пенсію. В той же час за кордоном його твори видавались окремими книжками, широко відзначалися ювілеї письменника. Нарешті через 5 років після його смерті в Україні виходить книга художньої прози - "Смерть. Сибірські новели. Завищені оцінки" - за яку Антоненко-Давидовичу посмертно в 1992 р. присуджено Державну премію ім. Т.Г. Шевченка. 




Далі керівник клубу "Грань" Віталій Меланич розповів про участь членів клубу «Грань» в літературному фестивалі, який проходив в серпні 2019 у місті Ірпінь. 

Присутні дізналися про різні мистецькі події, конкурси, екскурсії, що там відбувалися. Виступи наших «поетичних гранян» сподобалися учасникам літературного дійства. 

Розповідь Віталія доповнила Ірина Булахова – ще одна учасниця фестивалю.



За традицією, в кінці засідання, поети – члени клубу прочитали свої твори. Серед них: Ірина Булахова, Тетяна Прус, Альбіна Батуріна, Олександр Сердюченко, Олексій Лагутін, Микола Балабан, Валентина Кривенчук, Віталій Меланич, Світлана Петренко.


Альбіна Батуріна,
Член національної спілки журналістів України,
Прес-секретар клубу "Грань"

Немає коментарів:

Дописати коментар