понеділок, 15 серпня 2016 р.

Літературний ужинок літа

 

Літні підсумки гранян



Літературно-мистецький клуб "ГРАНЬ"






Ніби нещодавно заклички на початку літа наполегливо спонукали нас вирушати у творчі мандрівки, відпочивати на природі, відвідувати нові місця, та, озирнувшись назад, мусимо визнати – воно майже позаду: стартував останній місяць найспекотнішої пори – серпень. Літо, як відомо, - пора жнив. Тож заключне літнє засідання літературно-мистецького клубу «Грань», яке відбулося 8 серпня, зібрало чимало однодумців, яким було чим поділитися.


Традиційно його відкрив головуючий Віталій Меланич, який коротко прозвітував, що з трьох літніх засідань двоє було виїзних (червневе – поблизу села Стеблянки, липневе – на Пслі поблизу села Хомине).



Окремі члени клубу брали активну участь у творчій поїздці до Бурині та на належному рівні провели зустріч під час візиту-відповіді поетів із цього містечка. Цю подію було висвітлено у пресі (обласних газетах «Ваш шанс» та «Ярмарок»), по обласному радіо й телебаченню. 

Налагоджена співпраця з буринським літературним колом у подальшому має перспективу продовження й розширення творчих горизонтів у плані проведення сумісних культурно-мистецьких заходів. Голова клубу відмітив, що ряд поетів, членів НСПУ, радо відгукуються на запрошення «Грані» і є учасниками літературних проектів. 

Серед них – Тамара Герасименко, Григорій Єлишевич, Людмила Ромен, Віктор Скакун. Тому граняни були бажаними гостями на ювілейному авторському вечорі Тамари Герасименко «Літературна Троя». Від імені клубу її привітали Віталій Меланич, Богдана Гусак. Свої твори читав Микола Балабан.

Також протягом літа відбулося кілька презентацій.



Ольга Нестеренко (Марина Реух) представила оригінальну збірку прозових творів «Дег’ештальт», Ірина Булахова - поетичну збірку «Итоги». Перебуваючи на півночі області, Надія Фурзенко провела презентацію власної збірки «Неповторимость». 

Нові книги видали Альбіна Батуріна «Подих весни», Жанна Гапеєва «Спасибо, память», Зоя Пігуль «Одно мгновение», Світлана Петренко «Між часом і простором»

У газеті «Ярмарок» був матеріал про книгу Марини Реух «Дег’ештальт», у районній газеті «Життя Лебединщини» стаття Валерія Полянського про збірку Валентини Кривенчук «Відлуння моєї душі». 

Двоє членів клубу – Зоя Пігуль, Ірина Булахова – поповнили лави членів МСПУ. Юрій Ош (Геннадій костенко), Олександр Усенко, Микола Ремньов були нагороджені дипломами МСПУза участь у літературному конкурсі, а Віталій Меланич та Ольга Воробйова були відзначені грамотами за добросовісну роботу. 



Плідним результатом творчих поїздок до Глухова та Харкова стали альманахи «Українська хвиля» й «Харьковский мост», куди увійшли твори окремих членів літературно-мистецького клубу «Грань». З чим і привітав присутніх Віталій Меланич, вручивши авторам їхні екземпляри. 

Естафету виступів перейняв ветеран клубу Іван Лів (Іван Летюка), який подарував Сумській центральній міській бібліотеці ім.Т.Шевченка книгу вінницького краєзнавця, історика, журналіста, письменника Леоніда Кривова «Кривавий слід війни». 



А також він представив свою нову книгу, 2 частину автобіографічної повісті, «Свободный полёт» (перша частина - «Целинная Одиссея» - побачила світ минулого року).

Валентина Кривенчук ознайомила всіх присутніх зі змістом своєї статті про діяльність клубу «Грань», яку підготувала до друку. 

Богдана Гусак поділилася враженнями від поїздки на малу батьківщину Олександра Олеся у село Верхосулка Білопільського району. Саме там у дитячі роки майбутній поет гостював у дідуся, про що збереглися зібрані краєзнавцями свідчення й документи.



На щорічне літературно-мистецьке свято «Задзвеніли струни душі моєї» була запрошена делегація з Лебединського району, яку вітали поети, члени білопільського літературного об’єднання «Вир» та аматори сцени. Вони запросили відвідати у грудні Білопілля, де широко відзначаються роковини від дня народження Олеся і знаходиться літературний музей. Тож у гранян є можливість здійснити творчу поїздку до Білопілля.

Тетяна Лісненко додала, що можлива поїздка й до Ромен, де діє кілька літературних об’єднань, одне з них – «Дивослово» - очолює вона. Також поетеса не оминула нагоди розповісти про свої творчі здобутки – нові книги «Окраса приспаного саду» та «Розхристане літо» (незабаром у Ромнах буде презентація). 



Світлана Петренко прозвітувала, що 19 серпня презентувала свою першу поетичну збірку «Між простором і часом» у Генічеську, де, окрім того, побачили світ її твори в альманаху «Трамонтан». Тож усі побажали молодій поетесі нових досягнень.

З великим задоволенням про щойно видану автобіографічну повість «Спасибо, память» розповіла Жанна Гапеєва. Вона останнім часом досить плідно працюєна творчій ниві, адже за її плечима непросте й насичене подіями життя, тому й пише, щоб діти й онуки знали про нього з перших вуст. «Спасибо, пам'ять, что ты позволила мне это сделать», - резюме авторки.



Микола Ремньов не оминув нагоди поділитися враженнями про альманах «Харківський міст», а також вніс пропозицію провести його презентацію восени разом з представниками редколегії після того, які відвідає подібний захід у Харкові. Він люб’язно запросив бажаючих там побувати.




Під завісу досить насиченого важливою інформацією засідання власні нові твори прочитали Микола Ремньов, Тетяна Прус, Юрій Ош, Альбіна Батуріна, Луїза Кривопішина, Ірина Булахова, Зоя Пігуль, Ольга Суровицька, Світлана Петренко, Жанна Гапеєва, Ольга Воробйова, Тамара Герасименко, Олексій Лагутін, Тетяна Лісненко, Валентина Кривенчук, Валерій Полянський, Богдана Гусак,Іван Лів, Віталій Симоновський, Віталій Меланич. 


Богдана Гусак,
прес-секретар літературно- мистецького клубу «Грань»

Немає коментарів:

Дописати коментар