понеділок, 11 листопада 2019 р.

З любов’ю до рідної мови


Пора листопаду меланхолійна й оптимістична водночас. У період, коли перелітні птахи остаточно відлетіли у вирій, коли золото дерев укрило натомлену примерзлу землю, ми готуємося попрощатися з осінню, щоб зустріти забілену снігами зиму. Ми починаємо підбивати підсумки минулого року, радіємо зібраному врожаю і мріємо про майбутні досягнення. Такий закон життя...



На початку листопаду вся громадськість відзначає День української писемності та мови, що для нас є досить актуальним, адже рідна мова є засобом єднання, нашим найціннішим скарбом, тому плекаємо її в поетичних та прозових рядках.

Одним із тих, хто розвивав її і збагачував у нелегкі роки середини ХХ століття, був український поет, редактор, автор 20 книг, Петро Сингаївський. Про його життєвий і творчий шлях досить вичерпно й змістовно розповіла куратор літературно-мистецького клубу «Грань» Антоніна Колієнко




Вона наголосила на тому, що у простій селянській родині побачили світ прекрасні поети-брати Сингаївські. Молодший, Микола, є автором відомої пісні «Чорнобривці», яка за популярністю не поступається таким шлягерам, як «Пісня про рушник» Андрія Малишка, «Два кольори» Дмитра Павличка. Знаменно, що у творчому доробку Петра Сингаївського є твори для маленьких читачів, які завдяки художньому слову долучаються до вивчення рідної мови. Одна із таких збірок, «Плисоччина колиска», є у фондах Сумської центральної міської бібліотеки ім.Т.Шевченка. Із вуст Антоніни Василівни прозвучали прекрасні поезії поета-ювіляра, якому цього року виповнилося б 90 років.

Не менш проникливою й довершеною є лірика нашого земляка, який відійшов у засвіти 2003 року, Володимира Затуливітра. Про нього розповів гранянин Олександр Сердюченко, для якого, як і для побратима по перу, Сумська літстудія «Зажинок» була рідним домом. Однак першою школою поетичної майстерності для Володимира Затуливітра стала літературна студія «Орфей», що діяла в Сумському педагогічному інституті з 1954 року.




Олександр Сердюченко наголосив, що в основі творчості лірика-земляка – думка про нерозривний зв’язок особистості з народом та суспільством. Всі присутні переконалися в цьому, прослухавши полум’яні рядки патріота, філософія серця якого була суголосною зі Сковородинською. На знак пошани і вшанування творчості побратима членами НСПУ було відкрито меморіальні дошки в Сумах та Києві. 



Про те, наскільки плідною виявилася літературна діяльність за останні півроку для поетеси Надії Фурзенко, члени клубу почули з її вуст. Пані Надія провела декілька презентацій та літературних зустрічей у Середино-Буді та прилеглих населених пунктах. Про це було надруковано у місцевій пресі. Надія Іванівна поділилася секретами своєї творчості, результатами участі у поетичних групах у соціальних мережах. Вона прочитала зразки різножанрових творів, які свідчать про ретельну роботу над формою і змістом.

Наприкінці жовтня члени літературно-мистецького клубу «Грань» Віталій Меланич, Ольга Суровицька, Богдана Гусак та Ірина Булахова стали учасником Міжнародного конкурсу-фестивалю сучасної української поезії «Мова калинова» у місті Харкові




У номінації «Любовна лірика» перше місце посіла Богдана Гусак, у номінації «Філософська лірика» третє місце виборола Булахова Ірина. Знаменно, що твори поетів із Сум прикрасили сторінки 13-го номеру журналу «Я - жінка», який видає Міжнародний жіночий клуб духовного спілкування «Лада» (президент Анна Абрамова). 

Його презентація відбулася в Харківській ЦМБ ім. В. Бєлінського та під час гостинної зустрічі із членами Харківського поетичного клубу «Третій цех», яким багато років поспіль керує давній друг клубу «Грань» Олег Бондар. Учасники фестивалю не тільки поділилися своїми враженнями, а й запросили усіх охочих до участі у фестивалі наступного року, прорекламували щорічний літературний конкурс «Людина. Доля. Епоха», започаткований Харківською ЦМБ ім. В. Бєлінського, яка видає однойменний літературний альманах. 

Досить цікавою була розповідь члена правління клубу «Грань» Ольги Воробйової, яка стала почесною гостею заходу, присвяченого 20-річчю Сумського земляцтва у Києві. Ії вразило те, що наші земляки, які досягли висот у професійному та політичному житті та успішно реалізували себе в Києві, переважно є вихідцями із села. Вони постійно цікавляться життям у рідному регіоні, намагаються фінансово і матеріально підтримувати талановитих жителів Сумщини, реалізовувати проекти. Ольга Степанівна подарувала від членів клубу альманах «Українська хвиля», що викликало багато позитивних емоцій і схвальних вигуків на адресу літераторів Сумщини.



Приємно, що коло клубу постійно розширюється. Тож 3 листопада до нього приєдналися чудові поетеси Анна Верховцева й Тетяна Сокол, які розповіли про себе й прочитали свої поезії, які присутні зустріли схвальними коментарями та оплесками. 



До них традиційно з новими творами приєдналися Віталій Меланич, Ольга Суровицька, Ірина Булахова, Богдана Гусак, Ольга Воробйова, Олексій Лагутін, Олександр Сердюченко, Валентина Кривенчук.

Богдана Гусак, 
прес-секретар літературно-мистецького клубу «Грань»

Немає коментарів:

Дописати коментар